Domenii de cercetare
Incercari distructive si nedistructive
Pentru a determina o crestere a competitivitatii produselor laboratorul este dotat cu echipamente performante care permit dezvoltarea unor lucrari cu caracter de cercetare, inovare si dezvoltare tehnologii:
Incercari distructive
Incercari la tractiune si compresiune cu determinarile specifice la o forta max. de 400 kN.
Determinari si incercari de rezilienta cu ciocan Charpy ISO si NIST E23, pentru materialele metalice, nemetalice si imbinarile sudate, la temperatura ambientala (pana la +100° C) si la temperaturi scazute (pana la -60° C).
Prelevare şi debitare epruvete.
Analize microscopice a materialelor si stabilirea diferitelor geometrii ale imbinarilor sudate.
Slefuire si fixare in rasina a probelor metalografice.
Analize si procedee de investigare privind compozitia chimica a materialelor.
Determinari ale duritatii metalelor prin metoda Brinell, Vickers sau Rockwell cu ajutorul aparatului universal sau portabil.
Laboratorul de Incercari Elmas este autorizat ISCIR si pentru realizarea urmatoarelor tipuri de examinari nedistructive:
Examinare cu ultrasunete (UT)
Masurarea grosimilor cu ultrasunete, efectuarea examinarilor cu ultrasunete (UT) prin diferite metode: conventional, Phased Array si TOFD.
Examinare cu lichide penetrante (PT)
Realizam examinari cu lichide penetrante (PT) pentru materiale metalice sau nemetalice, in vederea evidentierii discontinuitatilor deschise la suprafata (ex. fisuri, pori, exfolieri, crestaturi marginale etc.).
Examinare cu pulberi magnetice (MT)
Efectuam examinari cu pulberi magnetice (MT) uscate sau in suspensie pentru evidentierea discontinuitatilor deschise si inchise.
Examinare vizuala (VT)
Se efectueaza examinari vizuale (VT) cu personal cu experienta in domeniu, in vederea stabilirii anumitor erori tehnologice, stari ale suprafetelor, discontinuitati de suprafata etc.